.
.
.
.

sâmbătă, 4 iunie 2011

Brancusi banni par l'Académie roumaine, années 1950

 1. •Aula Academiei din Bucureşti: 28 Iulie 1949. Prezidează TRAIAN SĂVULESCU care explică: câtă deosebire între sculptura lui VERA MUHINA (sculptoriţa sovietică, admiratoare a lui C. BRÂNCUŞI, n.p.) care a dăruit poporului sovietic lucrări de mare valoare şi BRÂNCUŞI care a căzut în păcatul… artei pe care nici el nu o poate înţelege… artă preţuită în dolari de miliardarii de peste Ocean.
 2. •Aula Academiei din Bucureşti, 1951. BRÂNCUŞI păşea în al 75-lea an de viaţă. Prezidează MIHAIL SADOVEANU. Găseşte că este inutil să se piardă timpul cu operele lui BRÂNCUŞI care nu au ce căuta în Muzeul de Artă al R.P.R. VICTOR EFTIMIU, ALEXANDRU GRAUR şi CAMIL PETRESCU se adaugă încenuşării marelui geniu.
 3.  La Academia Romana , 1951, M. Sadoveanu isi bate joc din nou de Brancusi, V. Eftimiu , Graur , Camil Petrescu fac zel in a-l desfinta pe Brancusi...
 4. Prin 1952, George Calinescu aduce lovitura de gratie lui Brancusi in " Cronica optimistului" din "Contemporanul", foarte citita la epoca : " Brancusi este anti-arta, este decadent si nu merita atentia noastra..."
 5. 1951 28/2 Bucuresti Conferinta la "Academia Republicii Populare Romane" - discursul sculptorului Ion Jalea, evocand personalitatea lui Brancusi a determinat reactia academicienillor A.Toma, Al.Graur, G.Calinescu si Iorgu Iordan care l-au criticat pe Brancusi sustinand ca acesta practica un...
  DOUA SITURI CARE COMPLETEAZA ACESTE NOTE :


  http://revistaramuri.ro/index.php?id=1068&editie=44&autor=de%20Felix%20Sima


  http://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/testamentul-lui-brancuSi-ii-detractorii-g-oprescu-remus-niculescu-si-eugen-schileruNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu