.
.
.
.

vineri, 23 aprilie 2010

Experienta exilului , alt demers al lui ANDREI CADERE

.
.

Experienta exilului , alt demers al lui ANDREI CADERE . In anii 60 facea tablouri de acest gen ( colectia subsemnatului ) ca autodidact fiind exclus din circuitul universitar si a Uniunii A.P. Si bine i-a prins atitudinea radicala fata de pictura oficiala a epocii . Aici : un fel de HORROR VACUUM , fiecare colt al tabloului este pictat cu patratele ce mai tarziu se vor transforma in bile colorate ( la PARIS ) . MNAC i-a facut o retrospectiva acum 2 ani . Am lucrat impreuna in anii 70 pt. Gal . YVON LAMBERT : am tras linii pt. Americanul SOL LEWITT, adica am fost ' negrii lui ' . Cadere concepe un băţ ( baston ? ) facut din bile de lemn de dimensiuni diferite, colorate si puse intr-o ordine matematica . A sfidat astfel toata scoala minimimalista franceza in frunte cu Daniel Burren . A mers mai departe , pana la a contesta Galeria sau Muzeul ca spatiu de exprimare . De citit cartile despre el !
.
.

2 comentarii:

  1. Mi-e mila de Dumnezeu, domnule! Ca degeaba si-a dat acest baiat interesul, ca uitati si dumneavoastra...tot la snobism ajungem ( cred ca ati fost la expozitia Fluxus de la MNAC, ati vazut ce atitudini aveau domnii care au tinut prelegerea din deschidere). Ne trebuie un Super-Fluxus

    RăspundețiȘtergere
  2. Da , exista un snobism in Romania de azi, superficial si fara vigoare , in fapte si in cuvitele criticilor plastici . A. Cadere a fost un pionier in domeniul lui . Si a avut curajul unei fronde radicale . A.D.

    RăspundețiȘtergere