.
.
.
.

vineri, 23 aprilie 2010

Brancusi - 3 desene de " nici exilat , nici prea neaos "

.





3 desene de " nici exilat , nici prea neaos " . Se vede putin stilul Art Nouveau dar cu sensibilitate si poezie . Brancusi a dat cadou multe desene . Acestea-s cadou facut Doctorului sau , Pascu Athanasiu , familia acestuia le are in posesie , adica n-au fost " Recuperate " ... inca . O mare placere vizuala si o incantare a ochilor .

NOTA :

Ideea de Recuperare si aversiunea pe care unii intelectuali din exil o au fata de termen vine din comunism : O armata de securisti asa zis consuli de Ambasada , umblau prin Occident dupa mosteniri fara urmasi , si puneau mana pe colectii de Arta , imobile , dupa tipicul comunist : avocati si relatii de la Stat la Stat , incercau ' INSUSIREA ' obiectelor de catre Statul Roman . S-a intamplat asta la Paris cu un colectionar ce statea pe Av. Foch . S-a intamplat cu o colectie imporanta a unui fost Ambasador in Olanda , si inca cateva cazuri ... Un critic de Arta ce toata lumea il vedea de ' Bine' si care cam pleca des in Franta , era in fond Evaluatorul pt. Autoritati al operelor de arta . Dosarul lui este secretizat si astazi . Singura donatie facuta cu voia propietarului este colectia Luchian , astazi in Muzeul Luchian . Proprietarului i s-au facut oferte substantiale de catre Romani , inainte de 89, in natura si servicii diverse . De relatia cu acesta s-a ocupat Pompiliu Macovei , pe atunci ambasador la Unesco . Termenul ,  prin extidere , a ramas rebarbativ : dupa 89 , artisti insultati de regimul comunist au inceput sa fie curtati de vechea/noua putere . Cei vii , unii au acceptat altii nu . Cu cei morti , dupa ce regimul ceausist era de un anti semitism declarat , Baietii au inceput cu Suprarealistii majoritatea evrei sau poetii Celan sau Fondane dandu-si seama ca aici e o sursa de propaganda pt. Tarisoara . Acestia erau de mult in Analele modernitatii Europeene , dar dupa 15, 20 de ani , vazand ca nimic nu trece in Occident a inceput RE - RECUPERAREA . Sa ma scuze Restitutio Fondane , dar ce au facut 20 de ani ? Nu cer scuze celor ce cauta documente despre Brancusi , si multi nu dau ! Astept scuzele Statului Roman la avalansa de invective ale lui G. Calinescu , Academia Romana ( prin ea a trecut acuzatia de Artist decadent adusa lui Brancusi ) . Astept scuze la tratamentul inuman ce l-a avut Cadere in anii 60 in Bucuresti ... Atunci voi da si eu 3 tablouri pt. o retrospectiva , voi da si planurile privind Monumentul din Indorre ( India) ... si inca altele . Astept ! Inutil insa .

Cand a murit George Enescu la un hotel din Clichy , a fost o adevarata confruntare intre securistii romani trimesi de Petru Groza sa-i i-a corpul si sa-l aduca in Bucuresti , si Contraspionajul francez chemat de Maruca Cantacuzino , sotia lui . Securistii s-au retras si asa Enesco este inmormantat langa Chopin si altii la Perre Lachaise . Dar ideea de-al aduce in Romania a fost repusa pe tapet de Ministrul Iorgulescu care dupa schimbul de scrisori cu nepoata sa , a renuntat . A devenit un sport national aceasta manie a Recuperarii . Si l-au vrut si pe Brancusi ( mormantul ) si un bust al lui Anghel ce-l reprezinta impecabil pe Enescu , aflat in posesia unei asociatii muzicale din Paris . Le apartine ! de atunci l-au pus sub cheie ( adica de prin 95 ) . Nu o sa spun unde este pt. ca traim vremuri bizare : maine , poate , un patron de la Renault poate influnta un ministru francez sa intervina ca bustul sa fie dat Romaniei ...
.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu