sâmbătă, 30 octombrie 2010
Corée
National Museum of Corea. Americanii au facut un razboi dur in Corea. Nimeni nu-si mai aminteste de " Jos mainile de pe Corea" in anii 52 (Romania). 38.000 de morti americani. Mac Arthur a vrut sa continue in Nord dar China ameninta ca ar avea bomba atomoica. A meritat razboiul acesta ? Da, zic eu. Corea de Sud este libera si cu problemele normale ale unei democratii normale.
Marchais, Aragon et Mona Lisa
Foto rara : stalinistul Georges Marchais si stalinofilul Louis Aragon privind prosteste pe Mona Liza. Isi ziceau poate :" Uite o reactionara , saraca de ea ! "
Recyclage: bouteilles, etc.
Aveau dreptate comunistii astia , azi valorificam masiv sticle si borcane.
L'affaire de Berne
Sa cunoastem trecutul recent : 1955. Aurel Setzu.
boomer-cafe.net
Boomer-cafe, le site des années 50 et du revival, L'affaire de Berne : l'attaque de la légation roumaine en fevrier 1955
Alain Juppé, une visite fructueuse à Bucarest
Alain Juppé, Prim Ministru al Frantei 1995 -1997) a fost la Bucuresti pt. o zi si a tinut un discurs la Camere. Dar scopul vizitei era mai important decat discursul. Era embargoul Irakului si tarile occidentale "rupsesera" legaturile oficiale . Dar afacerile-s afaceri : Franta a rugat Romania sa gazduiasca reprezentantii ei in Consulatul Roman. Americanii erau deja gazduiti de Polonezi in cartierul de lux al Bagdadului. Fiind vecini , Americanii si Francezii se spionau in nestire cu toate mijloacele electronice posibile pt. a afla ceva despre contracte de petrol, sau de aranjamente pentru era post-Saddam. Partea franceza actiona din cladirea romanilor... O vizita fructuoasa !
La Roumanie transdanubienne
O carte rara : Romania Transdanubiana , 1916 ( Dobrogea ). Perioada cand Sulina era "Porto Franco".
Roumanie, la richesse sous les gravats
Carte despre Romania, necunoscuta (editura mica). Autorul o termina in anii 1998.
Observati subtitlul.
joi, 28 octombrie 2010
Antiques
Vitrina de anticar parizian. Aceasta papusa , capul ei, daca este semnata la spate "Jumeau" sau "Bru" poate face si 15.000 euro.
Radio Europa libera
"Indicatii" de la conducerea Europei Libere catre redactori : Ian. 1990. Intreaga presa franceza era "suspectata" de a face afirmatii privind o lovitura de stat prost realizata. Din 1990 incepe decaderea Europei Libere, scopul fiind... linistea noastra.
Affiche-pub du journal Orizont
Afis - Reclama la ziarul Orizont, 1946 : la moartea lui Ilarie Voronca.
La maison de Rilke dans le Valais
Casa lui Rilke din Elvetia (Valais). Dupa voiaje tumultoase in Franta, la Rodin, in Rusia la Tolstoi (dus de enigmatica Lou Andreeas Salome), dupa ce refuza o terapie prin psichanaliza spunand ca-i va altera scrisul poetic, Rilke se retrage in peisajul arid al iernilor elvetiene.
Rilke
Rainer Maria Rilke (4 December 1875 – 29 December 1926) is considered one of the German language's greatest 20th century poets. His haunting images focus on the difficulty of communion with the ineffable in an age of disbelief, solitude, and profound anxiety — themes that tend to position him as a transitional figure between the traditional and the modernist poets. He wrote in both verse and a highly lyrical prose. His two most famous verse sequences are the Sonnets to Orpheus and the Duino Elegies; his two most famous prose works are the Letters to a Young Poet and the semi-autobiographical The Notebooks of Malte Laurids Brigge. He also wrote more than 400 poems in French, dedicated to his homeland of choice, the canton of Valais in Switzerland.
Nichifor Crainic, poète
Nichifor Crainic, bietul de el, numai prin puscarii
a dus-o dupa "Eliberare".
La Roumanie, un grand supermarché
Romania a ajuns un mare Mall unde ai impresia ca lupta pt. putere este pt. locul de patron al Mall-ului. Guvernul : administrarea lui, Cultura este la subsol.
L'église de Costesti incendiée
Tragedia de la Costesti (Pitesti) din 1930 : biserica a ars cu credinciosi cu tot, din cauza unei lumanari. Zeci de victime (revista Ilustration 1930 ).
Le leu fort (1924)
Inainte de Razboiul 2, leul romanesc era mai puternic decat francul francez cu 0, 30 bani (aici moneda din 1924).
Etymologies
Manastirile aveau o anexa numita Mitohia in greaca, Mitoc in romana. Cand veneau voiajori straini erau pusi in Mitoc, si nu mancau cu stafful bisericesc dar nici la rugaciune nu asistau, deci erau privati de spiritualitate. Aveau totul, in afara de "cunoastere". De aici pejorativul mitocan.
Etymologies
Romanii veniti din Occident, mai ales din Berlin, perioada 1848 si dupa, se plimbau pe Lipscani cu "ghetre" si baston, culmea elegante. Baston, Rohrstock in germana, devine simplificat in Stock : " Uite la ala, e "Mit Stock" de unde cuvantul Misto, cuvant ce nu-i chiar tiganesc...
Regele Ferdinand avea si el o prietena cu o casa mai aratoasa departe de centrul Bucurestilor. Vecinii mai culti ziceau : aici sta "La Dame du Roi". De unde Damaroaia...
Carmen Firan, a-t-elle hypnotisé Iliescu?
Foto oficiala a poetei si hypnozista Carmen Firan.
Carmen Firan, o poeta, protejata lui Ion Iliescu si Augustin Buzura a fost directoarea Centrului cultural Roman din New York , in anii 90. Prima vizita neoficiala in strainatate a lui Ion Iliescu dupa 90 a fost la Belgrad, la Milosevici (ca sa-i multumeasca acestuia de contributia adusa la evenimentele din 89 ?). Iliescu a fost acompaniat de poeta Carmen Firan, actualmente stabilita la New York. Dar mai are o meserie interesanta : hypnoza. Asa ca alegeti programul Dniei sale, pretul nu-i public...
Carmen Firan is a professional writer with a scientific background. She has a Master in Mathematics and is a member of the American Board of Hypnotherapy. Acclaimed writer and journalist, she is the author of twenty published books translated in several languages.
miercuri, 27 octombrie 2010
Héros
Maresalul Foch al Frantei, Angliei si Poloniei, erou al razboiului impotriva Germaniei in 1880 si al primului razboi. Paris 7.
Accumulations
Vitrina unui mic restaurant din vecinatate facuta cu acumulatie de dopuri. Nu se vad bine preturile.
Rendez-vous manqué
Nicolae Manolescu la Paris, ca lider al Aliantei Civice. Romanii din Franta au organizat o conferinta la Adunarea Nationala si alte intalniri. Cea cu regele Mihai, la Versoix (Elvetia) a fost anulata : Manolescu a preferat sa se duca la Congresul Partidului socialist francez...
Question de détail
Cu ocazia vizitei la Paris, Ion Iliescu a vizitat uzinele Alsthom în La Rochelle, impreuna cu echipa sa. Dorea sa vada trenul de mare viteza-TGV. In loc sa fie acompaniat de ministrul industriei, a fost condus de seful contraspionajului francez care stia perfect limba romana... dar Iliescu si echipa nu stiau detaliul acesta.
Paradoxes mitterrandiens
Prima vizita a presedintelui Ion Iliescu la Paris, la Palatul Elysée. Convorbire "privata" cu Jacques Attali si inca doua presoane. Mitterrand : " Eu nu sunt de acord cu Dumneavoastra , dar va sustinem ..."
Paris pas cher
Aici carti 1 euro. Cand apare ultimul Goncourt in librarii (15 - 20 euro) aici a doua zi : 2 - 3 euro. Nu trebuie intrebat cum si de ce, ci trebuie luat ...
Radio Europa libera
4 Ianuarie 1990, la Europa libera se dadeau instructiuni de a nu se cita presa franceza si speculatiile privind "lovitura de stat".
Activités culturelles british
British Council. O biblioteca excelenta, filme, activitate non stop. Paris 7.
Alliance franco-roumaine
Strasbourg 1916 ; aniversare cu autoritati franceze a Intrarii Romaniei in razboi alaturi de Franta.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)