.
.
.
.

vineri, 30 aprilie 2010

Inspirat din Lettristul Isidore Isou : Despre un patrat in peisaj

.
.
.

Gherasim Luca : La Folisophie au Marteau

.
Gherasim Luca : La Folisophie au Marteau . Il c'est suicidee en se jetand dans dans la Seine .

.
.

ARHITECTURA KARAOKE

.
Un omagiu Arhitectului G. M. Cantacuzino il aducem cu textul de mai jos despre " Mitocanul Roman" , scris acum 70 de ani in revista " SIMETRIA " ( 1939 ) . G. M. Cantacuzino observase deja ca o clasa mijlocie dar si boiereasca nu erau la inaltimea unei stricte reguli de ritm si armonie in orchestrarea arhitectecturii in peisaj si in raportul ei strans cu vecinatatea proportiilor perfecte ale caselor taranesti de odinioara . Forme bizare incepusera sa apara in habitat inca din anii 1920 cand mimind occidentul , acesti boieri fara cultura copiau elemente florentine sau frantuzesti in conacele lor aratoase . Modelul Culei impecabil de echilibrat nu era luat in seama . Sistemul de pante simple ale acoperisului unei case de parvenit , devenea o hidosenie de bazar . Arhitectul Cantacuzino vazuse si integrase armonia arhitecturii Italiene si modelul sau era Palladio . Cula de la Maldarasti se inscrie in acest model oricat de paradoxala este afirmatia mea . Trec anii insa , si dupa 70 de ani un alt delir arhitectonic invadeaza spatiul satesc dar si urban : acoperisuri jucause , ferastruici in trapez , ferestre rotunde de transatlantic . Am facut economia unei postari cu case de rromi pt. ca prea flagranta-i monstruozitatea lor . In Franta-i aproape imposibil de explicat notiunea de mitocan . Am gasit o formula prin care arhitectii de-aici au integrat-o cu voiosie : este ARHITECTURA KARAOKE , o perpetua mimetizare a unor elemente vazute in revistele occidentale , lipite de fatade conventionale si fara substanta . KARAOKE deci , o varianta stridenta si falsa cantata dupa ureche la infinit . Daca primul element al arhitecturii este axa ca si compozitie a volumului , in pozele de mai jos ea lipseste cu desavarsire . Conflictul cu armonia formelor continua deci si astazi in Romania lui G.M. Cantacuzino . Avea dreptate cand spunea ca ravagiile mitocanului vor lasa urme adanci in cultura habitatului din tara .






.




.
.

joi, 29 aprilie 2010

Mitocanul roman - articol publicat in revista "Simetria" (1939) de Arh. G. M. Cantacuzino

.
(pentru a citi cele 2 pagini, dati clic pe fiecare imagine)

Lucian Freud expus la Beaubourg

.
.
.

Scuze pentru postarea aceasta ciudata

.

Scuze pentru postarea aceasta ciudata : o artista britanica si-a pictat mama dupa ce aceasta a murit la peste 100 de ani . Va participa la un concurs unde poate castiga 25.000 lire . Daca va sunt cunoscute picturile lui Lucian Freud ( nepotul lui S. Freud ) , nimic special de zis . Arta-i Arta , si totul este posibil . In Anglia .

Artista se numeste Daphne Todd . Sursa : Daily Mail .
.
.

Sigmund Freud pus la zid de filozoful Michel Onfray

.

Sigmund Freud pus la zid de filozoful Michel Onfray . Un razboi a inceput in Franta intre ortodoxistii Freudieni si M. Onfray care-i desfiinteaza metoda , dar si calitatile umane . Este aratat ca un fel de escroc unde banul era motorul psychanalizei . Demonstreza ca n-a inventat nimica, ca era detracat sexual , ca considera femeia ca o anexa a barbatului, ca-i trimetea lui Mussolini dedicatii admirative , ca a lucrat pt. institutul Goerhing ( un nepot al nazistului ) , infine , biserica Freudiana este in ebulitie din cauza lui Onfray . Momentul este intamplator : Arhivele Freud au fost deschise in Martie a.c. si sunt pline de informatii ce aduc o lumina noua asupra psychanalistului de la Viena . De citit si de evaluat cu distanta sau pasiune .
.
..
.

La maison de Tristan Tzara construite par Adolf Loos , a Montmarte en 1926

.




La maison de Tristan Tzara construite par Adolf Loos , a Montmarte en 1926 . Loos , un adepte de Bauhaus , elimine toute decoration futile en recherchant les lignes pures de la geometrie . C'est une maison classee monument historique .

Dans les annees 60 , Eugene Ionesco et Monica Lovinescu ont beaucoup travailles a traduire URMUZ en francais . Ils ont presente le manuscrit a Gallimard mais T. Tzara etait deja bien installe dans la maison d'editions . Il a menace Gallimard avec sa demission si Urmuz etait publiee . Il a reussi ... voila l'esprit mesquin des 'grands hommes' dans leur basesse quotidiennes .

Sursa : Memoriile lui Monica Lovinescu . Lui Tzara ii era frica de URMUZ ( nota mea ) . URMUZ a fost primul Dadaist fara Logo Dada , dar primul .
.
.

miercuri, 28 aprilie 2010

Jacques Herold : un suprarealist de origine romana

.

Jacques Herold : un suprarealist de origine romana mai putin mediatizat in tara . " Erotism de printemps " un desen din seria ilustratiilor facute la carti scrise de avantgardistii francezi .
.
.

Despre modernitate

.
.
.
.

De ce fascinatia asta pt. Botticelli ?

.

De ce fascinatia asta pt. Botticelli , pictor alegoric ce refuza perspectiva renascentista , facea contururi apasate personajelor si nu utiliza celebrul Sfumato al lui Da Vinci ? De unde vine atractia pt. pictura lui conservatoare facuta ca de un mester "orfevre" ? Simbolismul de mai tarziu nu a intrecut aceasta capodopera teatrala dar atat de fascinanta . Se spune ca era sub influenta unor " poeti de curte " si ca transpunea poezia lor in pictura ( unul ar fi fost Marino Marini ). Este o pictura total ermetica cu rezonante cosmice ( cosmicul vazut de anturajul sau ) . Voalul feminin este exaltat in sinea lui , simetria este ' ca la scoala ' iar calmul figurii centrale este dezarmant . Linia orizontului este mai sus . Exact ce nu faceau artistii epocii lui dezlantuiti in realismul personajelor si al peisajului . Pare un tablou plat , fara adancime si cu nici-o informatie despre cotidian. Oare ce vedem , fara sa vedem in fond , in sublimul Botticelli ?
.
.

DANIEL ARASSE : On n'y voit rien

.
.
...
DANIEL ARASSE : On n'y voit rien . In romaneste la editura Humanitas . Pret modic pt. cartea asta extrem de instructiva , detalii in tabloul Renascentist . Mare specialist in Botticelli , a decedat prematur acum cativa ani . Secretul detaliului , a amanuntului este relevat cu cunostinte teologice si istorice cat se poate de studiate de D. Arasse ... dar in fond , titlul spune totul : Nu vedem nimica !
.
.
.
.

Demisia din Societatea Scriitorilor Romani a lui Ion Minulescu . Oare care-a fost motivul ?

. .
.
.
.

Culmea suprema a prostului gust si a alienarii ' artistului ' incurajat de Puterea Vremii

.
.
.

marți, 27 aprilie 2010

Gregoire Michonze

.



Gregoire Michonze ( Grigore M ) nascut in Basarabia si decedat la Paris in anii 80 . Evreu-Roman-Basarabean ( nu stiu sa-l calific ) a facut o pictura vie si poetica cu tema satului , a sarbatorilor , a dansului . Un alt Chagall ? E mult zis , dar o atmosfera campeneasca de vis  imi aduce aminte de pictorul de la Vitebsk. Ar fi facut ' realism ' socialist ' daca ramanea in Romania ? Nu stim . A cochetat cu Suprarealistii romani , dar neintrand in radicalismul estetic si mai ales politic al acestora . Inca un nume uitat de istoricii de arta romani . Pacat . Este o pictura a placerii de-a trai . O exaltare de culori vii dar placute , o mitologie personala , nostalgica a ruralitatii . Facuta cu bun gust .
.
.

O monografie Petru Comarnescu

.

In fine , o monografie Petru Comarnescu , un spirit deschis pasionat de America , l-a tradus in romana pe Eugene O' Neal . In casa sa de laga Biserica Icoanei ne intalneam tineri si mai varstnici care-l ascultau cu sfintenie . A fost si puscaria , si ostracizarea lui voita mai mult de dusmanii personali decat de comunisti . In anii 60 insa , este Comisarul unei mari expozitii TUCULESCU in USA , o mare reusita - ultima - a carturarului. Cartea sa KALOKAGATHON este teza sa de doctorat in care se vede orizontul unei societati deschise cultural si unde romanocentrismul este absent . Era o Universitate ambulanta , cum se purta pe vremuri , cand nu puteai avea o catedra .
.
.

Lazar Seineanu , filologul complet

.
Cui ii este frica de Lazar Saineanu care si-a terminat cariera prolifica la Paris recunoscut astfel de comunitatea stiintifica franceza ?

(cititi articolul complet dand clic pe acest link Lazar Saineanu, filologul complet )








.
.

Arhitectura Antroposofica inspirata de teoriile stiintifice si filozofice ale omului de stiinta RUDOLPH STEINER

.







Arhitectura Antroposofica inspirata de teoriile stiintifice si filozofice ale omului de stiinta RUDOLPH STEINER , protestant , si care urmarea o unire cu natura si randuiala vegetalului a habitatului . L-a influentat mult pe Goethe , dar si pe Arhitectii Le Corbusier sau pe cei ce-au construit Aeroportul Kennedy din N. Y. Nu este o secta , ci o scoala legata de tesutul vegetal . Ei utilizeaza medicamente din plante , au scoli recunoscute in Alsacia , Elvetia , Germania , scoli riguroase si cu rezultate bune . Ecologisti avant la lettre ( aceste cladiri au fost construite in anii 1920 ) teoriile Antroposofice sunt publicate peste tot in lume . " Mens sana in corpore sano " ar fi deviza lor , dar in plus , o legatura puternica cu piatra , cu magma vulcanica , cu toate fibrele arhitecturii vegetale . Nu-i neinteresat !
.
.

luni, 26 aprilie 2010

' Down-Beat ' exista si astazi

.
.

' Down-Beat ' exista si astazi . Pe vremuri o avea Johny Raducanu , Jancsy Korrossy si cativa Arhitecti . Se imprumuta pt. o noapte numai ...
...
.

Gerry Mulligan , un personj din cauza caruia am ajuns la Politie in anii 58

.

Gerry Mulligan , un personj din cauza caruia am ajuns la Politie in anii 58 : Fani dupa muzica de Jazz , obtineam o revista americana de Jazz : " Down Beat " cu toti mari ai jazz-ului , cu poze , critici , etc . Faceam poza dupa poza ( cu aparat Zorki 2 ) si lipeam poza pe un carton . Tineam mereu niste poze la mine dar ... uita ca am vrut sa fur niste caise din pomul curtii lui Maurer ( Bdul Aviatorilor langa Studioul Sahia ) . Am furat cateva caise dar politistul de garda m-a luat de guler si m-a dus la Politia cea mare , Calea Victoriei . Un General mi-a facut buzunarele si a gasit poza cu G. Mulligan , tuns proaspat ca facuse Armata si in costum de militar ! Aici a devenit totul un cosmar : Deci este un spion American , unde l-ati cunoscut ! etc etc . A dat poza cuiva sa o analizeze , si nu a prea iesit nimica . Am explicat ce am putut , ca-i un muzician etc ... A durat poveste asta o dupamasa intreaga ca pana la sfarsit sa-mi confiste poza , sa ma rada in cap ( de ce , nu stiu , ca nu aveam ... )
.
Continuarea : Nu aveam parul lung . Deci m-au tuns si m-au pus sa-mi arunc parul la un WC murdar si am tras apa . M-am intors acasa stors , nu am zis nimanui nimica ca sa nu superstresez pe ai mei . Am zis ca uite : am decis sa ma rad in cap ! M-au marcat ca pe o vita , pe mine, inca minor si nu uit povestea asta incat o vad pe fata Generalului astazi , mondena , pe Net , activa in zona Show Biz si in postari de mailuri cu bancuri . Am zis ca daca o intalnesc odata o s-o intreb : dar tu stiai ce face tatal tau in afara de vanatorile cu DEJ si MAURER ? Mai are insa relevanta astazi o conversatie atat de obscena ? In fine , nu furati caise de la comunisti nici astazi , ca nu se stie ...
.

Piesa lui Eroll Gardner , Misty . Drogul nostru al anilor 60

.
.
.

Placa comemorativa la Paris , pusa pe splendida casa a lui Paul Morand si a sotiei sale Printesa Soutzo

.

Placa comemorativa la Paris , pusa pe splendida casa a lui Paul Morand si a sotiei sale Printesa Soutzo ( sau Sotzu) . Aici veneau Marcel Proust si mari scriitori ai anilor 20 . Mai tarziu aici a fost creat grupul scriitorilor autodenumiti Les Hussards, cu Jacques Chardonne si Roger Nimier . La aparitia memoriilor lui P. Morand la Gallimard acum 15 ani , evenimentul a creat multa valva prin informatiile pretioase despre viata intelectala a Parisului anilor 50 - 70. Printesa Soutzo - Chrissoveloni , Hellene ( fosta sotie a lui Dimitri Chrissoveloni ) la sfarsitul vietii nu mai putea sa citeasca , iar viitoarea actrita Fanny Ardent , inca studenta , ii citea romane si poezie . Legat de Romania prin Dna Soutzo , cartile despre Romania au avut mare succes si inca " Bucarest " ramane un portret valabil al orasului de pe Dambovita si astazi .
.
.

Lucian Murnu : statueta de inspiratie clasica

.

Lucian Murnu : statueta de inspiratie clasica din colectia subsemnatului . Profesor foarte iubit de studentii sai , nu a facut compromisuri politice . Legat de lumea latina ( bunicul sau a tradus in romana ' Odyseea ' ) a facut si o pictura de factura lirico-existentiala uitata astazi . Mariana Murnu , sotia sa a fost una din inteligentele Bucurestilor impreuna cu Alice Voinescu . Ne medita gratis la Matematica , Franceza , la tot , pe noi copiii din zona Domenii si Bordei . Oameni de calitate cum putini se mai gasesc astazi .
.
.

Silvia Radu - doua conceptii diferite pt. o sculptura de mici proportii

.


Silvia Radu , sotia lui Vasile Gorduz : doua conceptii diferite pt. o sculptura de mici proportii . Una literaturizanta , alta de inspiratie clasica care daca materia poate sustine acest volum la dimensiuni mari , se poate concepe fara artificii , un monument interesant pt. spatiul public .
.
.

duminică, 25 aprilie 2010

Charles de Gaulle in locul statuii lui Stalin

.

Mircea Spataru este un sculptor foarte bun . Aici Charles de Gaulle in locul statuii lui Stalin din Pta. Ch. de Gaulle . A fost inaugurata de Jacques Chirac si Michel Debre . De Gaulle coboara niste trepte : interpretarile-s multiple si nu intru in amanunte . Dar la acea data , Bunkerul lui Vladimir Arsene nu exista . Si atunci ce se intampla ? O cacofonie de nivele spatiale din care de Gaulle iese diminuat si , culmea , coborand pe scari . Unde ? In subsolul Bunkerului ? Suntem in timp de pace , unde coboara Generalul ? Si mai este intre cele doua nivele disproportionate si Crucea Rotunda a lui Paul Neagu . Ce ne facem in situatia asta ? Inghitim un urbanism haotic al unor Arhitecti incompetenti , soareci de Primarie , si ne pierdem simtul masurii si al ritmului . Numai aceasta dezorganizare a unui spatiu ce putea fi ideal , poate sa ne destabilizeze subliminal mintea .
.
.

Vasile Gorduz : Mircea Eliade . Cap

.

Vasile Gorduz : Mircea Eliade . Cap . Interesant . O problema intervine aici privind Eminescu . Oare trebuie reprezentat cu tot corpul sau numai Bust sau Cap ? Cea mai reusita sculptura Eminescu intreg , este cea a lui ANGHEL . Invaluit in mantie . Restul incercarilor de a-l face intreg , sunt riscante . Il puteti imagina pe Eliade ca un Lenin cu o carte in mana ? Eu nu. Acest cap este o reusita , totu-i acolo .
.
.

Ce bine se inteleg acuma !

.

Ce bine se inteleg acuma ! Paleologu a fost scos din post de Ambasador pt. ca Regalist , Ion Vlad pus la zid , altii ignorati din aceleasi motive si acuma uitati-va cum isi strang randurile pt. Romanica cea unica si originala .
.
.

Vasile Gorduz : statuia lui Eminescu intr-un parc din Motreal

.

Vasile Gorduz : statuia lui Eminescu intr-un parc din Montreal. Oare ce se intampla cu Artistii romani cand accepta comenzi publice de la un guvern contestat in tara ? La inaugurarea in 1995 a monumentului ; in afara de edilii locali au participat si Presedintele Romaniei Ion Iliescu si Razvan Teodoresu . Exilatii romani din Canada i-au fluerat si huiduit pe romani , a venit politia , Iliescu si Teodorescu au trebuit sa dispara discret . S-a spus despre acest Eminescu ca-i Elena Ceausescu , ca-i o cersetoare romanca , si inca altele multe . Multi din exilati erau cei fugiti de mineriade . De ce trebuia Puterea sa profite de un act artistic , si de ce artistul a profitat de putere ca sa se exprime ? Nu se putea altfel ? Un caz asemanator a avut loc la Paris cand in plin vernisaj ION BITZAN , acelasi Iliescu – ca la el acasa – si-a facut aparitia . Jumatate din sala s-a eclipsat : un esec ptr expozitie . Dar acest razboi Romano – Roman a fost intretinut in sens invers : cand dupa 90 , sculptorul ION VLAD a propus Ambasadei de la Paris un eveniment , un consul cultural cunoscut (cu nume de Bulevard ) a intrat in adevarata sa meserie si a aflat ca sotii VLAD sunt regalisti : a urmat o conversatie cu Bucurestiul , si actiunea a fost refuzata fara motive publice . Restitutio VLAD a esuat pe motive de FSN . Razboiul Romano – Roman continua si astazi cu mijloce mai sofisticate , intretinut de toate taberele . Sa fie destinul Romaniei atat de blestemat ?

Mai sus dau niste explicatii generale despre climatul estetico - politic al anilor 90 . Si dau date despre cum a fost eliminat ION VLAD din seria " Restitutio" adaugand aici ca Ambasadorul de-atunci de la UNESCO s-a facut pres al FSN si a contribuit la eliminarea lui VLAD din proiect . Si mai zic si ca bine ar fi daca Teapa lui Ghildus sa o cumpere Gabonul , ca acolo nu-s exilati romani ! Sau mai stii ?
.
.

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Jack Kerouac si manuscrisul sau vandut la N-Y

.

Jack Kerouac si manuscrisul sau vandut la N-Y cu 2,8 mil. $ anul trecut . Lipea foile de hartie pana ajungea la un enorm sul , si batea la masina pe acest sul neavand notiunea paginii si al eventualului ' da capo ' . Idolul tineretii noastre ( putini , i-adevarat ) in anii 56 - 65 . Nu faceai puscarie daca detineai " ON THE ROAD " , " LE CLOCHARD CELESTE " sau " BIG SUR " . Erau cu totii BEAT GENERATION cu Allen Ginsberg , Bob Dyllan , mai tanarul Leonard Cohen mai ales la intalnirile de la Chelsea Hotel din Greenwich Village . Unul era CAMUS , altul era Kerouac care ne invita la traversarea Americii pe jos pana la Big Sur, unde poposeau la casa lui KIM NOVAC . Acolo era din cand in cand si Henry Miller . O legenda pt. noi prea inghesuiti in cererea de pasaport la ' Gradina cu cai ' , cum se numeau Pasapoartele atunci . Fara raspuns zeci de ani , l-am acompaniat pe Kerouac in toate aventurile lui . Ne regaseam in revolta lui , in nelinistea lui geniala . Am preferat o foto din Figaro cu manuscrisul , Youtube unde Kerouac este prezent . Acest Youtube ... carja noastra de toate zilele ... ! In anii 60 eram cu toti cei cati-va , niste mici Jack Kerouac . Sunt convins ca Mircea Cartarescu l-a citit si i-a placut . Am simtit ceva cand l-am citit . Poate gresesc , dar gresesc bine !
.
.

Masacrul de la Fantana Alba

.
http://www.cotidianul.ro/masacrul_de_la_fantana_alba-113010.html

La origine am vrut un blog care vorbeste despre proportii divine , simetrii si comensurabilitati , dar stiri oribile ne strica planul : scuze pt. dezechilibrul pasager provocat de articolul de mai sus .
.
.

Biserica din Ronchamp , o capodopera a lui Corbusier

.
.

Am o intrebare . Mai sus este biserica din Ronchamp , o capodopera a lui Corbusier. Acesta este detestat astazi pt. masinile lui de locuit , pt. barele de beton cu camere inguste . Iar numai ideea de a darama vechea Gare d'Orsay , astazi un splendid muzeu , pt. a face niste zgarie nori de locuit , ni-l face antipatic . Noroc cu Georges Pompidou care s-a opus proiectului . Acuma cazul - scenariu - Brancusi : daca prin absurd sau prin sansa i s-ar fi propus sa faca o biserica , ar fi acceptat ... ar fi refuzat ? Si daca era sa o faca , cum o facea ? Ce forma ar fi avut ?
.
.

Preocuparea de o viata a lui G. M . CANTACUZINO : Italia si monumentele ei

.

Preocuparea de o viata a lui G. M . CANTACUZINO : Italia si monumentele ei . Tabloul apartine subsemnatului , este in culori ocru - rosiatic italian . Am preferat o poza alb negru, sa vad cum se sustine desenul si compozitia . Impecabil . Anul : 1935 . De citit cartea lui despre Palladio , scrisa in Franceza .
.
..
.

VILLE DE LIMOGES , mosaique pour Batiment Publique , 1970

.
.






.
.

vineri, 23 aprilie 2010

Brancusi - 3 desene de " nici exilat , nici prea neaos "

.





3 desene de " nici exilat , nici prea neaos " . Se vede putin stilul Art Nouveau dar cu sensibilitate si poezie . Brancusi a dat cadou multe desene . Acestea-s cadou facut Doctorului sau , Pascu Athanasiu , familia acestuia le are in posesie , adica n-au fost " Recuperate " ... inca . O mare placere vizuala si o incantare a ochilor .

NOTA :

Ideea de Recuperare si aversiunea pe care unii intelectuali din exil o au fata de termen vine din comunism : O armata de securisti asa zis consuli de Ambasada , umblau prin Occident dupa mosteniri fara urmasi , si puneau mana pe colectii de Arta , imobile , dupa tipicul comunist : avocati si relatii de la Stat la Stat , incercau ' INSUSIREA ' obiectelor de catre Statul Roman . S-a intamplat asta la Paris cu un colectionar ce statea pe Av. Foch . S-a intamplat cu o colectie imporanta a unui fost Ambasador in Olanda , si inca cateva cazuri ... Un critic de Arta ce toata lumea il vedea de ' Bine' si care cam pleca des in Franta , era in fond Evaluatorul pt. Autoritati al operelor de arta . Dosarul lui este secretizat si astazi . Singura donatie facuta cu voia propietarului este colectia Luchian , astazi in Muzeul Luchian . Proprietarului i s-au facut oferte substantiale de catre Romani , inainte de 89, in natura si servicii diverse . De relatia cu acesta s-a ocupat Pompiliu Macovei , pe atunci ambasador la Unesco . Termenul ,  prin extidere , a ramas rebarbativ : dupa 89 , artisti insultati de regimul comunist au inceput sa fie curtati de vechea/noua putere . Cei vii , unii au acceptat altii nu . Cu cei morti , dupa ce regimul ceausist era de un anti semitism declarat , Baietii au inceput cu Suprarealistii majoritatea evrei sau poetii Celan sau Fondane dandu-si seama ca aici e o sursa de propaganda pt. Tarisoara . Acestia erau de mult in Analele modernitatii Europeene , dar dupa 15, 20 de ani , vazand ca nimic nu trece in Occident a inceput RE - RECUPERAREA . Sa ma scuze Restitutio Fondane , dar ce au facut 20 de ani ? Nu cer scuze celor ce cauta documente despre Brancusi , si multi nu dau ! Astept scuzele Statului Roman la avalansa de invective ale lui G. Calinescu , Academia Romana ( prin ea a trecut acuzatia de Artist decadent adusa lui Brancusi ) . Astept scuze la tratamentul inuman ce l-a avut Cadere in anii 60 in Bucuresti ... Atunci voi da si eu 3 tablouri pt. o retrospectiva , voi da si planurile privind Monumentul din Indorre ( India) ... si inca altele . Astept ! Inutil insa .

Cand a murit George Enescu la un hotel din Clichy , a fost o adevarata confruntare intre securistii romani trimesi de Petru Groza sa-i i-a corpul si sa-l aduca in Bucuresti , si Contraspionajul francez chemat de Maruca Cantacuzino , sotia lui . Securistii s-au retras si asa Enesco este inmormantat langa Chopin si altii la Perre Lachaise . Dar ideea de-al aduce in Romania a fost repusa pe tapet de Ministrul Iorgulescu care dupa schimbul de scrisori cu nepoata sa , a renuntat . A devenit un sport national aceasta manie a Recuperarii . Si l-au vrut si pe Brancusi ( mormantul ) si un bust al lui Anghel ce-l reprezinta impecabil pe Enescu , aflat in posesia unei asociatii muzicale din Paris . Le apartine ! de atunci l-au pus sub cheie ( adica de prin 95 ) . Nu o sa spun unde este pt. ca traim vremuri bizare : maine , poate , un patron de la Renault poate influnta un ministru francez sa intervina ca bustul sa fie dat Romaniei ...
.
.